В рамките на една година в трудовата инспекция в Кюстендил са подадени 92 сигнала, съобщиха пред журналисти Дирекция "Инспекция по труда“ – Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Най-голям брой от подадените сигнали са свързани със заплащането на труда – 52 броя.

Това е и причината от Инспекцията по труда да напомнят, че за да бъдат защитени трудовите права на работниците и служителите, следва те да не се съгласяват да работят при условия, договорени устно.

Те трябва също да подават сигнали, докато са още на работните си места и може да бъде установено безспорно, че полагат труд без сключен трудов договор.

Беше посочено, че в Инспекцията по труда често постъпват сигнали от работници, които са работили без трудов договор и не им е платено, след като са освободени. В тези случаи контролните органи на Инспекцията са възпрепятствани да се възползват от правомощията си да обявят съществуване на трудовото правоотношение.

Друга практика е при прекратяване на трудовото правоотношение да не се изплаща част от възнаграждението, която е договорена устно. В тези случаи поради липса на писмени доказателства, че сумата е дължима, работодателят не може да бъде задължен да я изплати.

Дирекция "Инспекция по труда“ е извършила общо 1166 проверки на територията на област Кюстендил при планирани 1140 за 2023 година. По отношение на административно наказателната дейност на дирекцията през изминалата година са съставени и връчени 134 акта за установени административни нарушения на некоректни работодатели, като 79 от тях са за работа без трудов договор. За сравнение през 2022 година са съставени 56 броя акта за работа без трудов договор.

От Дирекцията напомниха на работниците, че работата без трудов договор ги лишава от трудови и осигурителни права. В тези случаи те или изобщо не трупат осигурителен стаж, когато работят без трудов договор, или той е по-малко от фактически изработения, което ги лишава от правото на обезщетения за безработица, временна неработоспособност и майчинство.

Работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, копие от уведомлението, с което той е регистриран в НАП, както и длъжностна характеристика.

Работодателят няма право да допуска до работното място работник преди да е регистрирал в НАП трудовия му договор. В случай че работодателят желае да провери уменията на работниците и служителите, той може да сключи с тях договор с клауза за срок на изпитване.

Срокът на изпитване се уговаря в трудовия договор, като не може да бъде повече от 6 месеца в общия случай. Когато обаче трудовият договор е срочен и е за период по-малко от 1 година, срокът за изпитване може да бъде максимум до 1 месец съгласно промените на трудовото законодателство от 1 август 2022 година.