От днес в Бургас отпада рестриктивната мярка за ограничение на работното време на заведенията, съобщиха от Областна администрация.

Ограничава се до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейности със значение за общественото здраве (заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл.124 от Закона за туризма и др.) при спазване на подхода със "зелен сертификат“.

Ограничава се публиката на културни, спортни, сценични, музикални /кина, театри, концерти/ и други мероприятия – до 50% при спазване на подхода със "зелен сертификат“.

Забранява се посещението на непълнолетни лица в търговски центрове тип МОЛ, кина, ресторанти, кафенета и др. без придружител- родител/настойник или друго лице, полагащо грижи за непълнолетния.

Ще се осъществяване стриктен контрол в местата, предназначени за обществено ползване, в това число заведения за обществено хранене и развлечение относно наличие на т. нар. "зелен сертификат“, от страна на органите на местната власт, ОДВМР-Бургас, дирекция "Обществено здраве“ и дирекция "Надзор на заразните болести“ при РЗИ-Бургас.

Мерките ще влязат в сила от 14 февруари 2022 г. до 20 февруари 2022 г., включително. Ако рязко се промени ситуацията относно заболеваемостта, ще се обмислят дали да не се въведат отново ограничителни мерки.