Цели пет дни продължава програмата за Празника на Свищов през тази година. Тържествата започват днес и приключват чак в неделя, предаде кореспондент на "Фокус“.

Йорданка Христова, Силвия и Теди Кацарови, Мими Иванова, Росица Кирилова, сборна формация "Легендите“ с участие на Данчо Караджов, Стенли и Митко Кърнев, фолкпевицата Преслава са само част от изпълнителите, които ще забавляват безплатно жителите и гостите на крайдунавския град.

Проявите стартираха тази сутрин с откриването на изложбата "Лечебницата в Античността и Средновековието“, която е подредена в къщата музей "Алеко Константинов“. Организатори са Националният антропологичен музей София, Медицинският университет в Пловдив и Историческият музей в Свищов. В 20:00 часа на сцената на площад "Алеко“ излизат "Легендите“.

На 21 септември от 11:00 часа ще започне среща-разговор на тема "Алеко днес", част от националната кампания на БТА по повод 160-годишнината от рождението на писателя. В нея ще участват Кирил Вълчев, Георги Лозанов, доц. Йордан Ефтимов, доц. Юлия Николова и др. Вечерта на площада отново ще звучи музика, от 19:00 часа ще започне концерт-спектакълът "Искрици българско", по случай 50-годишнината на ДГ "Радост" – Свищов.

В празничния 22 септември в Свищов ще открият обновения площад "Свобода“, а след това ще отбележат и Денят на Независимостта на България. В същия ден ще бъде подредена и традиционната 46-а изложба на свищпвските художници, а от 19:30 часа официално ще бъдат открити празниците "Свищовски лозници 2023" - в центъра на града. На сцената ще се изявят местни изпълнители, както и Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Мими Иванова, Росица Кирилова, Теди Кацарова.

В събота програмата отново включва концерти – на Мандолинен квинтет "София“ в ХГ "Николай Павлович“ от 11:00 часа, а от 19:30 часа забавата продължава на пл. "Алеко“ с танцово шоу на Кати Цачева – София, и кей-поп групите към Школа по изкуствата "Стефка Филипова" при свищовското ПБНЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови", а след тях на сцената ще излезе поп-фолк изпълнителката Преслава.

На 24 септември в 10,30 ч. на камерната сцена в читалището ще бъдат обявени резултатите от Националния литературен конкурс "Свищовски лозници 2023", ще бъде връчена наградата "Златно дунавско перо" и представени новите книги на свищовските поети Людмил Симеонов и Георги Драмбозов. Закриването на празненствата ще е на пл. "Алеко" от 19:00 часа, когато ще бъдат наградени победителите от традиционния конкурс за домашно червено вино, а след това ще е концертът на Ива и Велислава Костадинови.