От днес до 22 септември е безплатно посещението на новоткрития Културен център "Жул Паскин“ във видинската синагога, предаде репортер на "Фокус“. Напълно реставрираната и реновирана 129-годишна сграда на Синагогата вчера отвори врати и си възвърна славата на "Белият лебед на Дунав“.

Центърът предлага интересни изложби и експозиции, видя репортер на "Фокус“. На първият етаж до входа могат да се видят оригиналните три плочи, поставени в Синагогата през 1931 г. на които са изписани имената на загиналите във войните 1912-1913 и 1915-1918 г. видински евреи. Две от плочите са от бял мрамор, добит от световно известната  италианска кариера "Карара“, от където е ползван мрамор за щедьовърът "Давид“ на Микеланджело. Доказателство за произхода им е ясно четящия се печат на гърба на плочите. Третата  плоча е от габро с изписани на черен фон със златни букви имената на иврит на  загиналите видински евреи.

Посетителите могат да видят на няколко табла историята на видинската Синагога, построена 1894 г., да се запознаят с живота и делото на родения във Видин световно известен художник Жул Паскин, както и с етапите през които е преминало строителството, последвалия ремонт и реконструкция на сградата, която днес  е Културен център, носещ името на твореца, който винаги е казвал за себе си че е " френски художник от Видин“. 

На втория етаж на сградата посетителите могат да видят още две експозиции. Едната е дело на Държавна агенция "Архиви“ и е озаглавена "Осъждане и спасение“. На 26 табла е представена историята на българското еврейство и тя е включена в Националната програма за отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, каза за "Фокус“ Светлана Кръстева, началник на отдел "Държавен архив" – Видин.

Особен интерес представляват и експонираните копия на 29 старопечатни еврейски книги, в които има документални материали, свързани с освещаването на видинската синагога от 28.09.1894 г. Те са предоставени от Централен държавен архив на културния център.

Експозицията "Две гостуващи картини...“, която е наредена на втория етаж, представя художниците Жул Пaскин и видинския евреин творец Мони Аладжем, които са притежание на  Художествена галерия "Никола Петров“ в дунавския град. Експозицията ще бъде обогатена и от дарената вчера от видинчанинът проф.Вили Лилков графика "Пепеляшка“ на Жул Паскин на културния център.