С шествие по Главната улица в Пловдив стартира най-чаканият фестивал на народните танци от цял свят - Международният фолклорен фестивал, предаде репортер на "Фокус". Предвождани от българския състав на Академичен фолклорен ансамбъл“ при АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“  в представянето на включиха танцьорите на Грузия, Гърция, Индонезия, Босна и Херцеговина, Мексико и Полша.

Крайната им спирка бе сцената пред площад "Стефан Стамболов", където днес започват така наречените кратки концерти. Всеки ден от 17: 30 състваите ще тръгват от "Дом Левски", ще преминават по Главната улица и ще стигат до сцената на пл. "Стефан Стамболов", където с начален час 18.00 ч. ще изнасят кратки концерти. Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената на Античния театър от 20:00 ч. Освен концертите в Пловдив, представления ще има и в други райони на областта.

Церемонията по откриването е на 24 юли, понеделник, от 20 часа на Античния театър. На същата сцена в последната вечер – 28 юли, петък, от 20 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието. На 26 и 27 юли, концерти освен на Античен театър ще има и на открита сцена в парк Лаута.