Над 330 стопани на кучета са проверени от началото на април в София, съобщиха от Столичния инспекторат. Съставени са 46 акта за установени нарушения, от които 41 от тях са за водене без повод. Другите актове са за причиняване на инциденти като ухапвания и нападения на хора и други животни. Воденето без повод остава едно от най-честото нарушение, което допускат притежателите на домашни кучета.

Екипи на Столичен инспекторат съвместно с Общинска полиция, районните администрации извършват проверки на терен – в паркове, градини, междублокови пространства. Проверките се правят както по график, така и след жалби на граждани за проблеми при разходките на кучетата. Инспекторите контролират извеждането на повод, почиства ли се след дефекация. Проверява се и дали собственикът носи паспорт на животното, неговия микрочип, както и направена ли е регистрация в съответната районна администрация.

Установените нарушения са съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност, най-много от които са констатирани в парковете "Гео Милев“, "Западен парк“, “Св. Троица“, "Северен парк“ и "Герена“, "Южен парк“, и градина НДК, както и междублокови пространства. Предстоящите проверки ще обхванат парк "Хиподрума“, "Борисова градина“, парк "Възраждане“, "Северен парк“ и "Герена“, "Южен парк“, "Св. Троица“ и други.