358 пациенти са преминали през Отделението по очни болести в болницата в Горна Оряховица от 1 януари до 31 юли тaзи година. Това отчитат от МБАЛ “Св. Иван Рилски" в железничарския град. Д-р Илиана Донева, началник на медицинската структура поясни за “Фокус", че  офталмолозите са лекували пациенти с глаукома и съдови заболявания, с възпалителни заболявания на окото. Броят на извършените операции е 140.

Най-много са интервенциите за лечение на катаракта - 104, като пациентите са от различни населени места от великотърновска област.

През тази година в Отделението бе извършен ремонт, изцяло със собствени средства на болницата. Подменена е дограмата, коридорите, болничните стаи и лекарските кабинети са изцяло освежени, с подменен санатирен фаянс и оборудвани с нови шкафове, и мебели.

Закупен бе и нов апарат - компютърен безконтактен тонометър, с който се измерва прецизно вътреочното налягане. Техниката е щадяща за пациента, тъй като при изследването не се докосва роговицата на окото, не се налага и анестезия. Изследването дава възможност за идентифициране на пациенти с риск от глаукома.