Десетки деца от детските градини и училищата в Благоевград, служители на "Водоснабдяване и канализация“ – Благоевград и горски стопанства към Югозападно държавно предприятие заедно отбелязаха Световния ден на водата, предаде репортер на "Фокус“.

Официалното начало на инициативата бе поставено в уникалния Музей на водата, който се намира в района на Благоевград. По повод Световния ден на водата в двора на музея бяха засадени фиданки американски дъб. Общо сто фиданки от същия вид ще бъдат засадени и на други над десет места, каза пред "Фокус“ инж. Мартин Петров, управител на "Водоснабдяване и канализация“ – Благоевград. Той уточни, че терените са били избрани съвместно с експертите на горските стопанства.

"Инициативата, която беше стратирана от "Български ВиК холдинг“ ЕАД подкрепихме с отворени ръце. Идеята е подобни събития да се превърнат в традиция. Целта ни е да покажем на децата и хората, че всички ние сме отговорни към природата. Другата ни цел е колко се може повече да намалим човешкия отпечатък върху природата. Все пак това е един важен ресурс, който трябва да ценим и пазим. Това е и нашето послание. Не случайно избрахме Музея на водата и от тук започваме засаждането на фиданките. Поканили сме деца и ученици, на които искаме да покажем, че водата не е даденост, а богатство“, каза още инж. Мартин Петров.

Фиданките, които днес бяха засадени са произведени и предоставени от разсадниците на Югозападно държавно предприятие. С днешното засаждане на дръвчетата бе отбелязан и още един празник – Седмицата на гората.

Музеят на водата е едно уникално място, което в себе си е събрало цялата история на благоевградското водно дружество. В музея децата, а и възрастните могат да се "докоснат“ до работата на служителите, работещи във ВиК – Благоевград. Там могат да бъдат разгледани снимки и да получите информация за цялата история на водния сектор в региона, както и за всички постигнати успехи.

За най-малките посетители е обособен кът за рисуване и майсторене. В музея всеки посетител може да научи как се взимат проби от водата или пък да види как са изглеждали някогашните ВиК съоръжения. Любезните екскурзоводи винаги са на среща, за да ви разведат и да ви разкажат любопитни факти, свързани с водата и ВиК системите.