Жители на Доспат и техни съмишленици от "Доспат не сте сами“ излизат на протест днес пред парламента. Недоволството на хората започна заради премахване на незаконни постройки от страна на община Доспат в различни населени места. Според участниците в протеста това е наказателна акция спрямо тях от страна на кмета Елин Радев, тъй като през последните няколко избора, те са били симпатизанти или застъпници на други политически сили или са били конкуренти на кмета. Стигна се до жива верига, с която пазеха от събаряне къща на възрастна жена в село Любча, на място пристигна и жандармерия.

В социалните мрежи бе разпространен и клип, на който се вижда, как жена пострада, след като кмета Радев лично започна да премахва керемиди от пристройката на къщата. В подкрепа на протестиращите от Доспат застанаха тогавашния депутат от ПП – ДБ Михал Камбарев и Александър Вълчев от ИТН.

По-късно се появиха и видеоклипове как местни жители лично обвиняват кмета на Доспат във феодализъм, натиск и саморазправа. Други заявиха, че от години водят съдебни битки с него от години.

От областното ръководство на ПП ГЕРБ – Смолян късно снощи излязоха с декларация, с която застават зад кмета Радев и напълно го подкрепят. Публикуваме декларацията без редакторска намеса:

Декларация, в подкрепа на Елин Радев – кмет на Община Доспат

Във връзка с обявения за 11.07.2024 г. в София протест срещу кмета на Община Доспат, организиран от кликата "Доспат, не сте сами“, изказваме своята категорична подкрепа за г-н Елин Радев.

Тя не е просто защото г-н Радев е представител на ГЕРБ, не защото е сред най-успешните кметове в област Смолян, а защото срещу него е изправена група хора, обединени от абсолютно користни интереси и представящи се пред обществото за жертви.

Основен организатор на броженията е Цанко Карталов, около когото се е сформирала клика от хора, които тайно и полека в последните години са си изградили незаконни постройки. И когато след сигнали до общината обектите им бяха проверени и се констатира официално незаконното строителство, те се активизираха. Част от тях се присъединиха към ПП-ДБ и се явиха като кандидати за общински съветници и депутати, други се присъединиха към ИТН.

Общото между тях не са ценности, а цели и страсти на битово ниво – да спасят незаконните си обекти. Надеждата им явно е да се влеят в редиците на някоя от актуалните на деня политически сили, обявили се против ГЕРБ, и така да спасят незаконно построените си къщи, пристройки, туристически обекти и др. Конкретно Карталов притежава пет напълно незаконни обекта извън родното му село Барутин с микроязовир в средата, като две от тях са върху общински имот. Отделно от това незаконно е издигнал пристройка към семейната си къща в с. Барутин, с която е заел част от уличното платно.

Последователността на събитията е важна: През 2022 г. е констатирано незаконното строителство. През 2023 г. вече въпросните "жертви“ са в редиците на ПП-ДБ или ИТН. Докато изтекат всички законови процедури и се стигне до фактическо събаряне на незаконни обекти през тази година, "жертвите“ вече са обединени в различни групи като "Доспат, не сте сами“, която организира протеста. Подстрекавани са и подкрепяни от бивши депутати на ПП-ДБ и ИТН. От своя страна мераклиите за народни представители на техен гръб провеждат няколко поредни предизборни кампании. Местните хора обаче бързо схванаха измамата и свалиха тотално доверието си от тях. Факт – двамата депутати вече са бивши.

Какво излиза сега: Политици, които са уж радетели на законността, застанаха открито на страната на беззаконието. С мантрата, че се борят срещу "феодала“, публично се обявиха срещу кмет, влязъл в битка с беззаконието. И това ако не е абсурд!

Ето защо протестът се организира в София - защото в столицата и останалата част на страната не знаят истината, доверявайки се на високопарните, но лъжливи фрази на тази клика.

Надявам се да е ясно вече защо в първия протест, организиран от същите хора преди изборите в Доспат, участваха само въпросните десет "жертви“ от района, а болшинството – около 20 души бяха дошли от вътрешността, които не знаеха дори защо са недоволни.

Такива са фактите. Ние от ПП ГЕРБ – Смолян, твърдо заставаме до г-н Елин Радев. Действията му се ръководят единствено от законите. Той е сред най-проверяваните кметове в страната. През последните 2 г. е проверяван по десетки сигнали до Европейска прокуратура, до Главна прокуратура, полиция, АДФИ, ДАНС, КПКОНПИ и др., които се оказаха напълно безпочвени. И никак не е случайно, че Община Доспат е на 4-то място по прозрачност сред 265 общини в страната.

Областно ръководство на ПП ГЕРБ - Смолян