От 7 февруари бариерата на ул. "Княз Дондуков-Корсаков“ преди Радио-телевизионния център ще предоставя автоматичен контролиран достъп на автомобили. Това става ясно от текста на заповед на кмета на Община Пловдив, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от пресцентъра на общината. Служителите на ОП "Общинска охрана“ вече няма вдигат бариерата ръчно. Право на преминаване ще имат собственици, живущи с постоянен и настоящ адрес, наематели на обекти или юридически лица, намиращи се в карето от площад "Стефан Стамболов", улица "Княз Ал. Дондуков - Корсаков", улица "Найден Геров", улица "Емил Де Лавеле", участъка от улица "Май"- от улица "Найден Геров" до улица "Тодор Каблешков", улица "Патриарх Евтимий" от № 1 до № 9, улица "Генерал Гурко" от № 2 до № 6, улица "Гладстон" от № 2 до № 16 и улица "Княз Александър I- ви"- четни номера.

Хората, които имат право да ползват правото на достъп с МПС в зоната, подават заявление до директора на общинско предприятие "Организация и контрол на транспорта". Това може да стане лично от заявителя на хартиен носител в деловодството на ОП ОКТ на адрес: гр. Пловдив, бул. "Шести Септември“ № 274 или по електронен път, подписано с КЕП на електронен адрес: op_okt@plovdiv.bg. След одобрение регистрационните номера на автомобилите се въвеждат в електронната система.

На притежателите на обособени места за паркиране или гаражни клетки в обхвата на зоната им се предоставят и магнитни карти, даващи право на достъп за срок от една календарна година, като лицата се задължават да не паркират превозните си средства извън собствеността им.

Достъп ще имат и МПС за зареждане на търговски обекти, комунални и други обслужващи дейности в часовете от 21:00 ч. до 09:30 ч., а в интервала от 09:30 ч. до 21:00 ч., ще става с платен пропуск с определен маршрут и престой до 2 часа, издаван отново от ОП ОКТ. Ще бъдат предоставяни и временни пропуски при осъществяването на тържества или други мероприятия, след предварителна заявка - до два автомобила, с посочени регистрационни номера.

Свободно ще се допускат до зоната и превозните средства със специален режим на движение по ЗДвП, таксиметрови автомобили, както и тези на охранителните и спедиторски фирми при извършваните от тях служебни ангажименти.

Въвеждането на контролиран достъп е във връзка с приетия с Решение № 345 от Протокол № 16/03.10.2019 г. на Общински съвет – Пловдив, "План за противодействие на тероризма" на територията на Община Пловдив, в който са дефинирани определени рискове за сигурността и здравето на гражданите, както и във връзка с ограничаване на вредните емисии от движението на МПС в централна градска част. Специалният режим е и в съответствие с действащия генерален план за организацията на движението в град Пловдив.