Ново увеличение на таксата за битови отпадъци гласуваха общинските съветници в Пазарджик. Това съобщиха от Общината. Промяната се отнася и за бизнеса, и за битовите потребители в града и всички 31 села от общината.

Очаквано темата, която беше първа в дневния ред, предизвика известни разисквания, но в края на краищата предложението бе одобрено с 25 гласа, 13 съветници се обявиха против, един се въздържа.

В началото на заседанието кметът на града Тодор Попов като вносител на предложението подробно обясни защо същата точка беше внесена за сесията на ОбС през септември, но след това беше оттеглена.

"Тогава си мислехме, че може и да се справим без повишение, но след поскъпването на тока, горивата, очакваното увеличаване на минималната работна заплата, поради факта, че няма одобрен републикански бюджет, а както знаете общинските бюджети до голяма степен се субсидират от държавата, ни стана ясно, че няма как да се справим, затова реших да предложа промяна в такса "смет", която ще е около 30%", каза кметът.

После за пореден път обясни, че за дейността общината очаква разходи от над 14,5 милиона лева, като в това число са сметопочистването в града и селата, чистенето на незаконни сметища, отчисленията към РИОСВ, таксите за Регионалното депо, поддържането на зоните за отдих, спорт, междублоковите пространства. На фона на това очакванията са, че от данъкоплатците ще бъдат събрани малко над 9 милиона лева, тоест - около 5 милиона не достигат, стана ясно от думите на Попов. Той допълни, че COVID кризата, породена от пандемията пряко се отразяват на събираемостта и се очаква да има 6-8% неизпълнение на бюджета.

По думите на кмета, като ставка таксата за смет е една от високите в страната. Той направи сравнение със София, където промилите са по-ниски, но се начисляват върху по-висока данъчни оценки на имотите, така че крайната сума е в пъти повече. По негови сметки, най-голямото увеличение - за имот в центъра на Пазарджик, щяло да е с около 50 лева годишно, а това правело по 7 стотинки на ден.

При последвалото гласуване мнозинството подкрепи исканото увеличение, което влиза в сила от 1 януари 2022 година.