От 11 до 15 септември във Видин се провежда Седмица на пожарната безопасност, предаде репортер на "Фокус“. Тя се организира от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и е по повод професионалния празник на пожарникарите, който се отбелязва на 14 септември, уточняват в съобщението си от Областна дирекция на МВР (ОДМВР) - Видин. Инициативите през Седмицата имат за цел да популяризират всички дейности, осъществявани от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – МВР. В програмата, която е обявена на страницата на ОДМВР-Видин, са включени редица мероприятия-демонстрация на пожарна и аварийно-спасителна техника, тематичен конкурс за детска рисунка, приемни за граждани и открити телефонни линии, срещи с доброволци и ветерани, които ще се проведат на територията на няколко населени места във Видинска област.

Част от Седмицата  ще бъде и тържественото награждаване на служители от териториалната структура по случай професионалния празник, поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг мл. лейт. Огнян Борисов.

Видинската пожарна служба е създадена броени дни след подписването на Санстефанския мирен договор и е една от първите в България. През тази година тя отбеляза 145 години от своето създаване, припомня репортер на "Фокус“.