Нова наредба урежда придобиването, отглеждането и развъждането на домашни любимци на територията на община Горна Оряховица. Идеята на документа е да помогне в решаването на проблема с безстопансвените кучета в района, предаде кореспондент на “Фокус".

“Това е превенция срещу безхаберното размножаване, срещу изхвърлянето на нежелани потомства, а и срещу изоставянето на домашни кучета – за жалост, често наблюдавани практики. В нашата страна да се регистрират кучетата е задължително, според два закона – по Закона за ветеринарно-медицинска дейност и по Закона за етажната собственост. Сега вече регистрирането на домашните любимци е задължително и по новата ни Наредба. Съгласно нея предстои да сформираме мобилни групи, които ще извършват контрол за спазване на разпоредбите. Ще се правят периодични проверки и проверки по сигнали, подадени от държавни органи, физически и юридически лица", обясни кметът на община Горна Оряховица Николай Рашков.

Той бе категоричен и, че анонимни сигнали няма да се проверяват.

Санкциите за тези, които не спазват закона ще са в размер от 100 до 2000 лева.

При засечени нарушения първо ще бъдат съставяни констативни протоколи и ще се издават предписания със срокове. За неизпълнението им обаче ще се съставят актове, въз основа на които се издават наказателни постановления по Закона за административните нарушения и наказания.

При по-маловажни нарушения глобите ще се налагат с фиш.

Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност собствениците на кучета трябва да ги регистрират в тримесечен срок от датата на придобиването им. Регистрацията се извършва в служба "Местни данъци и такси“ на Общината, където се попълва декларация. За целта собствениците трябва да представят заверен ветеринарно-медицински паспорт, номер на микрочипа и документ, удостоверяващ обстоятелството за освобождаване от такса /ако има такова/. За Горна Оряховица таксата е 12 лева, а за останалите населени места в общината - 6 лева на година.

“Законово освободени от такса са собствениците на доброволно кастрирани кучета", припомня кметът Рашков. Такси няма да плащат и лицата с увреждания, собствениците на служебни кучета, както и на кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни и се отглеждат в регистриран животновъден обект и др.