30-годишен варненец бе осъден днес от Районния съд за измама – лъгал свой познат, че ще му реши финансовите проблеми, но прибрал парите.

Той призна вината си по повдигнатото му обвинение в извършена при продължавано престъпление измама. На няколко пъти, на неустановени дати през месец януари 2022 г. във Варна, с цел да спечели, той поддържал в заблуждение свой познат, че ще му помогне да рефинансира кредита си пред финансово дружество за бързи потребителски кредити, където тогава работел.

Подмамил пострадалия, че ако му предаде пари на ръка, ще му съдейства с необходимите документи за по-бързото рефинансиране на заема.

В действителност обаче не внасял взетите пари в полза на дружеството, а ги изразходвал за собе си. По този начин на потърпевшия била причинена имотна вреда в размер на 1070 лева.

30-годишният мъж е неосъждан. Делото приключи с постигнато между страните и одобрено от съда споразумение, с признаване на вината и възстановяване на щетите за пострадалия. Районен съд – Варна наложи на подсъдимия наказание от 6 месеца лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 3 години.

Съдебният акт е окончателен.