Районен съд – Варна постанови осъдителна присъда спрямо 17-годишен ученик, с която той бе признат за виновен в това, че на 2 юни миналата година във Варна, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, е причинил на свой съученик тежка телесна повреда, изразяваща се в разкъсване и загуба на слезка – престъпление по чл. 128 ал.2 от НК. Инцидентът е възникнал след спречкване извън училище, на открита площадка в близост до един от моловете във Варна.

Делото бе разгледано в процедура на съкратено съдебно следствие, с признание на вината от подсъдимия и намаляване с 1/3 на определеното му наказание. Така за нанесената телесна повреда, състав на Варненския районен съд наложи на 17-годишния подсъдим, неосъждан досега, наказание от 6 месеца лишаване от свобода, като отложи изтърпяването на определеното му наказание с изпитателен срок от 1 година и половина, считано от влизане в сила на присъдата.

Съдът осъди подсъдимия младеж да заплати направените по делото разноски от над 900 лева в полза на държавата. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред ВОС.