Състав на Окръжен съд – Благоевград призна за виновни Д. Н. К.  и К. Н. К. в това, че като управители на Дружество с ограничена отговорност са извършили данъчно престъпление.

С постановения съдебен акт на 48-годишния Д. К.  е наложено наказание "лишаване от свобода“  за срок 1 (една) години и 6 (шест) месеца, като на основание чл.66, ал.1 от НК изпълнението му е отложено за срок от 3 (три) години.

Д. К. е признат за виновен в това, че за периода от 14.03.2012 г. до 12.04.2013 г., в качеството на управител на данъчно задължено лице, и в съучастие като съизвършител с К. Н. К., при условията на посредствено извършителство – чрез И. К. и при условията на продължавано престъпление, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - ДДС за внасяне в общ размер на 43029,34 лева.

Другият подсъдим по делото- К. Н. К. е признат за виновен в това, че за периода от 14.03.2012 г. до 12.04.2013 г., в качеството на управител на данъчно задължено лице, и в съучастие като съизвършител с Д. К., при условията на посредствено извършителство – чрез И. К. и при условията на продължавано престъпление, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - ДДС за внасяне в общ размер на 43029,34 лева.

По отношение на  Д. К. съдът е наложил наказание "лишаване от свобода“ за срок 1 (една) година. На основание чл.66, ал.1 от НК изпълнението на така наложеното наказание е отложено за срок от 3 години.

Двамата мъже са осъдени да заплатят солидарно на Държавата, представлявана от Министъра на финансите, сумата от 43029,34 лева – обезщетение за причинени й имуществени вреди в резултат на престъпленията, описани по-горе.

Присъдата може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд – гр.София.