Остър недостиг на педиатри и кардиолози има във Великотърновска област. Това стана ясно по време на работна среща за изготвянето на Областна здравна карта за региона, предаде кореспондент на "Фокус". В заседанието участваха губернаторът Ивайло Здравков, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева, медицински директори и представители на всички здравни институции и експерти от общините.

След срещата стана ясно, че в областта има нужда от общо 260 специалисти. Най-сериозен е проблемът с липсата на педиатри /трябват още 40 лекари/ и кардиолози /необходими са още 35-а/. Здравната система в региона има потребност още от 19 специалисти по акушерство и гинекология, четирима лекари със специалност вътрешни болести, шестима гастроентеролози, 16 ендокринолози, шестима лекари по кожни и венерически болести, 17 по нервни болести, петима по пневмология и фтизиатрия. 11 специалисти са нужни в детската дентална медицина, 10 по орална хирургия и т.н.

Към момента в областта има 130 лекари /титуляри на практики/, работещи по договор с НЗОК, като общо те трябва да са 136-а. За сравнение в Националната здравна карта от 2018 година минималният брой е бил 162. Минималната потребност от лекари за първична дентална помощ е 204, при налични 229. Разпределението им е неравномерно, тъй като те са концентрирани основно във Велико Търново и Горна Оряховица.

На срещата бе направен и обстоен анализ на демографската характеристика в областта. Коментира се и необходимостта от създаване условия за предоставяне на конкретен вид грижи. Преди окончателното приемане на областната здравната карта, което се очаква да се случи до края на месеца, е предвидена още една работна среща.