Броени дни остават до концерт-спектакъла "Благодат" на емблемата на Благоевград – ФА "Пирин". Концертът ще се проведе на 27 октомври от 19:00 часа в Зала 1 на НДК.

По този повод в профила си във Facebook от ансамбъла написаха:

"Щастлив е този, който знае какво да запомни от миналото, на какво да се наслади в настоящето и какво да планира за бъдещето!"

Концерт-спектакълът "Благодат" е грандиозно събитие, което отбелязва 70-годишния юбилей на Ансамбъла, прославил България по целия свят със своето фолклорно наследство и изкуство. Този спектакъл не е просто честване на юбилей, а истински празник на българската душевност и магията на фолклора. Всяка песен, всяко танцово движение са като нишки, които вплитат миналото в настоящето, носейки духа и мъдростта на поколенията. Фолклорът не е просто изкуство – той е жива магия, която събира хората, предава традиции и вдъхновява с непреходната си красота.

Единственият гост-участник в концерта, извън състава на "Пирин", ще бъде мъжката фолклорна група "Бански старчета". 

Под ръководството на Атанас Янчовичин, банскалии ще изпълнят три от емблематичните си песни – "Расти, боре", "Пуста младост" и "Ай, станете". За групата и за град Банско това е огромно признание, чест и гордост – да участват в спектакъл от такъв мащаб и с толкова високо културно значение, споделиха от Община Банско.

Поканата на главния художествен ръководител на Ансамбъл "Пирин" Мирослав Димитров е висока оценка и признание за уникалния принос на "Бански старчета" към българската фолклорна традиция. 

Участието им в юбилейния концерт на Ансамбъл "Пирин" е доказателство за високото им художествено ниво и важната им роля в съхранението и популяризирането на банската песенна традиция.

Спектакълът обещава да бъде незабравимо събитие, което ще остави трайна следа в културния живот на България, възраждайки магията на българския фолклор и предавайки я на бъдещите поколения.