С премиера на класическата опера "Мадам Бътерфлай" на Джакомо Пучини на 4 август ще бъде открито осмото издание на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали", съобщиха за "Фокус“ от Софийската опера и балет.

Оперният фестивал се организира от Софийската опера и балет със съдействието на община Белоградчик. Операта "Мадам Бътерфлай“  ще може да се гледа в три представления на 4, 5 и 6 август. В рамките на фестивала, публиката ще може да гледа и балетните спектакли "Кармина Бурана“ от Карл Орф  (на 11 и 13 август) и "Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус (на 12 август).

Премиера на операта "Мадам Бътерфлай", известна и като Чо-Чо-Сан, от Джакомо Пучини, ще види публиката в първия фестивален ден на откритата  сцена на летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов каза, че оперния спектакъл "Мадам Бътерфлай" е създаден от Софийската опера и балет в партньорство с екип творци от Южна Корея – режисьор-Каб-гун Чунг, сценограф-Хьонджунг Ким, костюми- Джаехи Лий и оперната певица Лила Лий. Публиката на фестивала ще е сред първите, които ще видят резултата от това сътрудничество. Той допълни, че спектакъла ще бъде представен и при гостуването на Софийската опера и балет през септември-октомври в Южна Корея.

В  трите представления, които ще се играят по време на фестивала в Белоградчик, в ролята на Чо-Чо-Сан публиката ще види различни оперни прими - Цветана Бандаловска, Йорданка Дерилова и Лила Лий. В ролята на Пинкертон, ще се превъплътят Даниел Острецов и Росен Нечев, на Шарплес - Кирил Манолов и Венцеслав Анастасов, Сузуки - Весела Янева и Мария Радоева. Участват оркестърът и хорът на Софийската опера и балет. 

Балетната програма на фестивала започва на 11-и август с "Кармина Бурана". Спектакълът ще се играе и на 13-и август. На 12-и август, на откритата сцена сред Белоградчишките скали, ще бъде представен и балетът "Дон Кихот". 

Сред уникалните Белоградчишки скали, един от 100 национални туристически обекти, фестивалът всяка година събра стотици любители на операта и балета от цял свят, каза  кметът на община Белоградчик Борис Николов. Той допълни, че вече в крепостта "Калето“ е монтирана сцената и трибуната за фестивала, която е с капацитет близо 600 седящи места. В момента са извършват допълнителни дейности, за да е готово всичко в края на юли за предстоящото откриване на осмото издание на фестивала.

Белоградчишките скали, с удивителната си красота, са истинско чудо на природата, което е естествен декор вече осма година на оперните и балетни спектакли на открито, поставени от Софийска опера и балет, предаде репортер на "Фокус“. "Опера на върховете – Белоградчишки скали" е новаторска идея на режисьора академик Пламен Карталов, който е и художествен ръководител на фестивала. Неговите необичайни сценични решения и замисъл на авторска режисьорска интерпретация са свързани с поставянето им сред магическата красота на природния феномен. Скалите дават на публиката възможност да усетят по неповторим начин любимите си произведения. Много гости идват да се насладят на оперното и балетното изкуство под открито небе. Маестро  Карталов е категоричен, че с организирането на "Опера на върховете" се продължава вече утвърдената традиция в това "райско кътче на родината за осми път да се организират фестивални вечери, в които операта, артистите, природата и публиката се съединяват в едно цяло".