Шест паралелки осмокласници посрещна днес ПГСАГ "Кольо Фичето" - Бургас. На тържеството по случай първия учебен ден новите ученици на авторитетната професионална гимназия се заклеха да пазят традициите на училището, да бъдат отговорни и честни в отношенията със съучениците, да уважават и ценят труда на учителите и персонала. Те обещаха да бъдат горди последователи на патрона на училището - майстор Кольо Фичето и да заслужат достойно мястото си в голямото семейство на "Бургаския Строителен". 

"Клетвата на осмокласниците" се произнася всяка година от новите ученици пред знамето на гимназията. Тя е основана на вярата, че съществуват три неща, без които човек не може - семейство, традиции и бъдеще. Стремежът на ПГСАГ "Кольо Фичето" е да съхрани тези ценности и да ги предава на следващите поколения. Тази приемственост бе подчертана и днес - тазгодишните дванадесетокласници, които ще напуснат гимназията през 2025 г., предадоха на осмокласниците символите на всяка специалност.

Тази учебна година ПГСАГ ще завърши първия випуск от специалност "Брокери". Тя бе въведена преди пет години и бързо се превърна в една от най-желаните паралелки в града. Това лято Строителната гимназия регистрира и най-много на брой желаещи да учат "Строителство и архитектура" - 878 седмокласници са я посочили в избора си по време на кандидатстването и специалността зае първото място по брой желания сред всички училища в града. 

По традиция днес учениците, учителите, родителите и гостите бяха поздравени от директора на ПГСАГ "Кольо Фичето" инж. Даниела Симеонова. Приветствие произнесоха също арх. Тихомир Райчев, главен архитект на Община Бургас и бивш възпитаник на гимназията, както и Станислав Танев от Обществения съвет.