С пищна програма Крепост "Туида“ постави началото на превърналия се в традиция Средновековен събор "Помни славата“ в Сливен. През последните години проявата се радва на широка популярност и събира участници, гости и посетители от страната и чужбина.

Осмото издание откри заместник-кметът инж. Стоян Марков. От името на кмета на община Сливен Стефан Радев и от свое име, той приветства жителите, гостите и всички участници с "Добре дошли!“ на едно от най-емблематичните места и туристическа атракция в Града под Сините камъни – Крепост "Туида“.

"Тази година е знаменателна за нас – честваме 10 години от официалното отваряне на вратите за посетители на този уникален археологически паметник, който бе подновен и готов да посреща жителите и гости на прекрасния ни град. За мен е изключителна чест заедно да открием Осмия средновековен събор "Помни славата“, който през годините придоби огромна популярност, открои се със своята разнообразност и акцент върху старата българска традиция“, заяви още зам.-кметът. По думите му, такива събития са особено важни за идните поколения и тяхното израстване в познание на бита, традициите, културата, обичаите, военното дело и дори игрите на предците ни.

На свой ред ръководителят на екипа на Късноантична и средновековна крепост "Туида“ Мая Иванова благодари за ежедневната подкрепа на Община Сливен, за добрия диалог и за това, че спомогна за разрастване дейността на обекта и неговото промотиране като туристическа дестинация. Днес крепостта се радва на нов облик след периода на реновиране по "Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен“.

Откриването на тазгодишното издание на събора бе съпроводено с грандиозни сценични изяви на група "Freija“, завладяващата DJ Monitta, която представи страхотна колаборация на модерното звучене на електронната музика и настръхващи фолклорни мотиви на фона на ефектно лазерно шоу. Неизменна част от "Помни славата“ и сцената на "Туида“ са артистите от Огнено и светлинно шоу "Палячи“.

Тази година броят на участниците в трите фестивални дни е внушителен. Над 200 възстановчици ще оживят историята на "Туида“. По време на събора групи с участници от цялата страна и чужбина ще запознаят посетителите с живота и военното дело на обществата, населявали укреплението в периода от Късната античност до Второ българско царство. Зад стените на крепостта ще оживеят битът, традициите, културата, обичаите, военното дело и дори игрите на предците ни. Гладиаторски битки, сблъсъци на тежко въоръжени армии, опитни стрелци, занаяти, пазар на роби, вкусни гозби, походни юрти и шатри, облекла и много други ще изпълнят фестивалните дни до 6 октомври.

Във всички лагери ще бъдат организирани различни демонстрации и интеракции с публиката от времето на Античността и Средновековието.

Сред екота на копитата, дрънченето на мечовете и скърцането на тетивите, желаещите ще имат възможност да изследват и царството на уважаваните занаятчии. Всеки тезгях ще бъде съкровищница от миналото и ще предлага богат избор от стоки и занаяти - ковачница, тъкачница, плъстене на вълна, бижута, кожени изделия и фино изработени оръжия.

Празникът ще бъде допълнен и с кулинарни изкушения.

Екипът от аниматори и екскурзоводи на крепост "Туида“ канят жителите и гости на града да бъдат част от VIII Средновековен събор "Помни славата – "Туида“ 2024“. Проявата е част от програмата за празника на Сливен - Димитровден.

По-долу се съдържат детайли от предстоящите атракции, включени в събора:

Ден втори (05.10.2024 г.)

10:00 ч. - Отваряне за посетители;

11:00 ч. – Начало на демонстрациите по зони:

- Конни демонстрации;

- Бит и военно дело;

- Занаяти

18:00 ч. – Край на фестивалния ден.

Ден трети (06.10.2024 г.)

09:30 ч. – Отваряне за посетители

10:00 ч.- Демонстрации на бит и военно дело

15:00 ч.- Закриване на събора