Включиха четири нови паметника от няколко населени места в Областния регистър “Военни паметници" на област Велико Търново. Това се случи на редовно заседание на Областната комисия, предаде кореспондент на “Фокус".

Новите монументи, които станаха част от регистъра, са в общините Велико Търново, Стражица и Елена.

Те са, както следва - Плоча на загиналите във войните 1912-1913, 1915-1918, 1941-1945 година войни от село Велчево, община Велико Търново, поставена през 2012 година на фасадата на читалище "Светлина“; - Паметник на загиналите в Първата  световна война 1914-1918 година от Стражица в двора на Храм "Рождество Богородично“; - Паметна плоча на загинал във Втората световна война от село Тодювци, монтирана на стената на читалището в селото; - Паметник-пирамида на загиналите в Балканската война 1912-1913 година от село Яковци, намиращ се в двора на църквата на селото.

В дневния ред бяха предложени и още три монумента на територията на община Стражица, но тяхното включване в регистъра ще бъде гласувано на следващо заседание на комисията, за да може местната администрация в Стражица да събере повече информация за тях, тъй като са възможни неточности в изписването на имената на хората, в чиято памет са издигнати или във времевия период, в който са се сражавали за страната ни.

На финала на заседанието проф. Михаил Харалампиев от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва “18 Етърски полк" - Велико Търново направи предложение в Горна Оряховица да бъде издигнат паметник на местния летец поручик Петър Бочев. Сега в града има негова монументална плоча.

Областният управител Ивайло Здравков пое ангажимент Областната комисия да изпрати обосновано предложение за това до кмета на община Горна Оряховица Николай Рашков.