19-годишният Явор Стоилов остава в ареста с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Производството бе разгледано при закрити врати заради конфиденциална информация, но решението на районния съд беше обявено публично. Явор е обвинен заедно с още две лица в схема с теглене на онлайн кредити с чужда самоличност. В конкретния случай случай става въпрос за взимане на заем в размер на 19 000 лева, предава "Фокус".

Другите двама обвиняеми са признали вината си и са били освободени срещу 5000 лева гаранция за всеки от тях. Те са посочили Явор за организатор на измамната схема.

"Става въпрос за теглене на онлайн кредити чрез вземане на личните данни на определен кръг от млади лица от български произход - лични карти, правят им се снимки, те си предоставят доброволно тези свои данни и в последствие се теглят онлайн кредити чрез т. нар. лицева верификация, на различни суми. В настоящия случай - 19 000 лева. Потърпевшият е от Садово. Търсят се и други пострадали. Действията по разследването продължават. Работим и в посока вторична престъпна деятелност" - каза прокурорът по делото Димитър Костов.

И тримата обвиняеми са от София. Не се познавали помежду си. В схемата участвали и други лица, чиято задача била да обикалят и да събират лични данни от потенциални потърпевши.

Явор е бил арестуван във Велинград на 20 август. По данни на прокурора, младият мъж е току що завършил средно образование, няма информация дали работи.  

Прокуратурата разполага с информация и за друг подобен случай, за който търси пострадали.