Започна подготвянето и разчистването от дървета и храсти на прилежащия терен на бившия Хлебозавод. Наемателите на по-малките сгради от обекта вече са напуснали и са освободили заеманите помещения. Хора в района споделиха, че тази седмица е извършено изсичането, като са премахнати стволовете на огромни дървета между основната сграда и ул.“Потсдам“.

Не е ясно кога ще започне самото събаряне на сградите, които бяха закупени от "София Франс Ауто“ след търг. Официалният вносител на "Пежо“, "Ситроен“, "DS Automobiles“ и "Опел“ за България беше единствен кандидат за имота с 19 сгради и го купи за 4,2 млн. лева без ДДС. Идеята е там да бъде изграден шоурум и дилърски център за автомобили.

Въпросът, който също интересува много русенци, е какво ще се случи с раздаваните помощи от БЧК. Повече от 10 години БЧК-Русе използваше предоставените помещения в неработещия Хлебозавод, за да получава и складира храни, които впоследствие с раздавателен пункт на място се предоставяха на правоимащите. Там имаше и проблеми, тъй като сградата беше компрометирана и поради течове се налагаше да се местят палети и храни, за да бъдат запазени.

Новата локация ще се намира на ул.“Тулча“ 15 зад хотел "Милениа“. Било е изключително трудно да се намери подходящ терен в централната част на Русе, където да може да се разгърнат дейностите по раздаването на помощите. Новото място е в непосредствена близост до две автобусни спирки, пише РусеМедиа.

Доставката на хранителните продукти вече е започнала, като предстои в началото на февруари да се направи голяма информационна кампания кои групи хора и на какви критерии трябва да отговарят, за да имат право на помощ. Раздаването на хранителните пакети се очаква да започне към края на февруари.