Апелативен съд – Бургас потвърди мярката за неотклонение “задържане под стража“ на обвиняем за участие в организирана престъпна група и за разпространение на наркотици в особено големи размери.

Х. К. е привлечен към наказателна отговорност за това, че в периода от началото на м. януари 2024г. до средата на м. март 2024г. в гр. Бургас се сговорил със С. Т. да вършат в страната престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага и за това, че на различни дати в периода 17.04.2024г. - 06.06.2024г. включително, в гр.София, на публично място и на Главен път Е85, до отбивката за село Памукчии в посока гр.Стара Загора, при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, в съучастие с различни лица, действайки като извършител, без надлежно разрешително разпространил високорискови наркотични вещества - метамфетамин, с общо нетно количество 2 265, 404 грама, на обща стойност 158 578, 28 лева като наркотичните вещества са в особено големи размери. В качеството на обвиняеми лица по същото дело са привлечени и други три лица - Н. Н., С.Т. и Ж. К.

Това е втора въззивна проверка на законността на задържането под стража на обвиняемия. Според апелативните съдии и към момента отсъства основание за промяна на мярката за неотклонение.

Не е разколебано основателното съмнение, че задържаното лице Х. К. е извършил престъпленията, за които е обвинен. Разследването по делото продължава, събрани са множество нови доказателства, които способстват за разкриване съпричастността му към инкриминираната деятелност, предмет на обвинението.

Продължителността на задържане на обвиняемия, установена от около четири месеца и половина, все още е в рамките на "разумен срок“, съгласно чл.5 § 3 от Европейската конвенция за правата на човека.

Характерът и тежестта на разследваните криминални прояви, данните по делото за добре организирана дейност на множество съучастници по разпространение на високорискови наркотични вещества в особено големи размери – метамфетамин, също и обремененото съдебно минало на лицето са сред показателите, които на този етап съдът приема за индикация за реална опасност от извършване на престъпление. Поради това въззивният състав е на мнение, че към момента все още не може да се обоснове необходимост от промяна на изпълняваната най-тежка мярка за неотклонение спрямо Х. К.

Във връзка с възраженията на обвиняемия, поддържани и от неговия защитник за влошено здравословно състояние, съдът сочи, че правилно са преценени от първата инстанция като неоснователни. Законът за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/ урежда специален ред, по който в случаите  на необходимост, може да се осигури незабавна медицинска помощ с настаняване на задържаното лице в специализирано медицинско заведение. Има възможност и при необходимост от болнично лечение задържаните в арестите лица да бъдат настанявани в лечебно заведение за болнична помощ, за което незабавно се уведомяват разследващият орган, съответният прокурор или съд.

 Определението на Апелативен съд – Бургас, с което е потвърден акта на първата инстанция, оставила без уважение искането на обвиняемия Х. К. за по-лека мярка за неотклонение, е окончателно.