Почти 48 000 лева бяга събрани по време на благотворителния концерт на Национален фолклорен ансамбъл "Българе“, който се проведе в пълната зала на ДКС "Васил Левски“ във Велико Търново. Парите ще бъдат дарени за втория етап от ремонта на Отделението по педиатрия в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“, поясняват за "Фокус“ организаторите на събитието от Ротари клуб – Велико Търново.

"На 1 ноември отбелязахме Деня на народните будители. Това са народните будители днес! Хората ,които обединяват други хора, увличат с идеите си организации, институции, фондации, за да се направи едно голямо и значимо дело. Децата, които се лекуват в болницата във Велико Търново, да не усещат, че са в болница, а лечението им да преминава лесно и без стрес“, каза още Христо Димитров, създател на НФА "Българе“. Той благодари на организаторите и Общината за подкрепата.

"Родопско дълголетие и здраве, македонска вяра упоритост, шопско самочувствие , мъдрост и чувство за хумор, северняшка предприемчивост, добруджанско трудолюбие и не на последно място тракийско материално благополучие“, пожела на всички присъстващи в залата сърцатият хореограф, който завърши с призива: Да живее България!

След концерта Христо Димитров близо час раздава автографи на книгата си "Теория на алтернативната загуба" и обяви, че дарява всичките приходи от продажбата й във Велико Търново – 1050 лева,за каузата на Ротари клуб. С лични дарения се включиха и певци и танцьори от Националния фолклорен ансамбъл "Българе".

"Фокус“ припомня, че дейностите в Отделението по педиатрия се извършват по проекта "Светулка“ на Фондация "За доброто" в партньорство с Ротари клуб – Велико Търново и фондация "Америка за България". Общата стойност на проекта е около 500 000 лева. Вече са преобразени секторите за кърмачета и малки деца, където се лекуват малките пациенти от цялата Великотърновска област.

За втория етап ще трябват около 150 000 лева.