Осем наказателни постановления на обща стойност 9700 лева са издали през декември 2021-а от Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица. От институцията уточняват за Радио "Фокус“ – Велико Търново, че в последния месец на миналата година са направени общо 85 проверки в 81 обекта в Търновска и Габровска области. 60 от тях са били планови, а 24 – извънредни. Издадени са шест предписания и са извършени девет проверки по сигнали и жалби. В посочения период са съставени седем акта за установени нарушения, един от които е за неизпълнение на дадено предписание.

Общо събраните суми по наложени санкции в предишни периоди са 5 371 лв. От получените суми 4 296 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Администрациите, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Свищов (1600 лв.) и Велико Търново (1600 лв.).

Oт РИОСВ отчитат още и, че през декември при тях са постъпили два сигнала за образувани нерегламентирани сметища в землищата на селата Ново село и Поликраище, като са дадени предписания на кметовете за тяхното почистване. В Ново село е установено, че в река Негованка са изхвърлени четири чувала с битови отпадъци, които са в границите на защитена местност Средно течение на река Негованка. В Поликраище са установени две сметища с твърди битови отпадъци – от опаковки, отпадъци от домакинства, части и компоненти от МПС и строителни отпадъци. И в двете населени места нерегламентираните сметища са почистени, уточняват от екоинспекцията.

По сигнали на граждани за бедстващи животински видове експерти на екоинспекцията са изпратили две птици в Спасителния център за диви животни в Стара Загора за лечение и последващи грижи – Обикновен мишелов и Забулена сова.

Луиза ТРАНЧЕВА