Осем деца от Русенска област са върнати обратно в класните стаи за последния месец, стана ясно от работна среща на Областния координационен център по изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. 

Срещата беше водена от областния управител Драгомир Драганов и началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, съобщиха от Областна дирекция Русе. Четири от новозаписаните деца са в детска градина. Към момента в Русенско работят 31 екипа с близо 400 души, като приоритетно до края на ноември се предприемат мерки спрямо деца и ученици, които не са записани в детска градина или в първи клас или които са посещавали училище или детска градина през предходната година, но не са записани през настоящата. 

Особено внимание ще бъде отделено и на отпадналите от образователната система през предходната учебна година. По думите на Драганов активните дейности в тази посока трябва да продължат, така че да се гарантира, че максимален брой деца и ученици ще се върнат обратно в клас. Той бе категоричен, че Областната администрация ще подпомага по всякакъв начин посочените дейности. Със статус незаписани, за които предстои да се работи и уточнява са 48 ученици, от които 31 деца в задължителна предучилищна възраст. 

Това означава, че за последните 7 години се наблюдава спад от над 11 пъти по този показател. За сравнение през 2017 година незаписаните деца и ученици са били 422. Според експерти една от водещите причини за отпадане на децата и учениците е липсата на ангажираност и подкрепа от страна на семейството. Други семейни причини, отсъствия по неуважителни причини и пропуски в обучението също водят до отпадане от образователния процес. 

Същевременно данните сочат, че в чужбина се намират 4522 ученици от русенско до 16-годишна възраст. От тях 1259 са на възраст между 5 и 7 години. Посочените данни ще бъдат актуализирани към края на месец ноември от РУО. Припомняме, че в страната задължителното образование е до 16-годишна възраст и затова в обхвата на системата не влизат учениците от 11-и и 12-и клас.