1037 бебета са се родили през 2023 в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. Ражданията са 1016. Данните изнесоха от лечебното заведение на връх Бабинден, предаде кореспондент на "Фокус". Празникът беше отбелязан в старата столица с редица традиции, а медиците и гостите си пожелаха още много здрави бебета и щастливи родители през 2024 година.

За осма поредна година се запазва положителната тенденция да се раждат над 1 000 бебета, като през 2023 се наблюдава значително нарастване на броя на жените от съседни области, които избират да родят своите деца във великотърновската болница.

Най-младата жена, която е станала майка през миналата година в отделението е на 14 години, а най-възрастната на 53 години.

Празникът започна с тържествен водосвет, отслужен от Отец Славчо Иванов.

За поредна година дамите от "Зонта Клуб – Велико Търново“, които многократно подкрепят развитието на отделението с различни дарения, орисаха първото болярче, проплакало в отделението за новата година.

За 2024 година това е Александра Николаева Димитрова, която проплака в отделението на 3 януари в 00:15. Екипът, който е помогнал на нейната майка Симона Димитрова да прегърне своята рожба е ръководен от д-р Ерол Максудов, акушерка Марияна Попова, неонатолог д-р Кина Николова, неонатологична акушерка Рени Дикова и санитар Иванка Славкова.

Заместник – кметът на Община Велико Търново Снежана Данева – Иванова също поздрави семейството на малката Александра и им връчи златна перпера от името на кмета инж. д-р Даниел Панов.

"Пожелавам на екипа на отделението да бъдат все така всеотдайни и да продължават в тези мигове да бъдат да бъдат до всички майки, както и до всички бащи. На всички бъдещи майки мога да кажа, че това е най-голяма радост, а болката се забравя в секундата, в която бебето се роди“, пожела младата майка 22- годишната Симона Димитрова, която съчетава грижите за малката Александра и следване на специалността “Начална и предучилищна педагогика" във ВТУ “Св. св. Кирил Методий“.

И тази година беше спазена старата българска традиция най-младата акушерка да измие ръцете на началника на отделението. Тази година това е 23 -годишната акушерка Мартина Лещакова, която е част от екипа от октомври 2022 г.

По традиция на Бабинден беше връчена и наградата "Акушерка на годината“. Тази година екипът на отделението избра акушерка Мила Костадинова да получи приза, която започнала работа в отделението през 2019 година.

"Тази награда е безкрайно голяма чест за мен, но и отговорност да продължавам да давам всичко от себе си. Това, което ме мотивира е любовта към професията, както и всички останали колеги. Аз смятам, че няма по-хубава професия от нашата. Ние правим от жената майка“, сподели акушерка Мила Костадинова.

От началото на 2024 до днес в отделението са се родили 47 бебета, като сутринта на Бабинден дежурният екип посрещна на бял свят живо и здраво момиченце.

Ръководството на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ пожелава здраве и нестихваща любов към професията на всички, приели за свое призвание да посрещат новия живот !