Вълчитрънско златно съкровище пристигна от София в Пловдив, съобщи за "Фокус" директорът на Археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов. Съкровището, което е оригинално, бе доставено в специални контейнери и строго охранявано с полицейски ескорт.

То е част от изложба на Пловдивския археологически музей и Националния археологически институт с музей при БАН “Власт и сила: Късната бронзова епоха по нашите земи". Заедно с Вълчитрънското съкровище в Пловдивския музей ще бъдат представени още 160 експоната, каза Кисьов. Изложбата показва Тракийската култура в България през Бронзовата епоха.

Посетителите ще имат възможност да преоткрият 166 движими културни ценности от фонда на НАИМ при БАН. Експонатите включват находки от Изворово, Ада тепе, Семерджиево, Върбица и Горско Косово. Те ще бъдат допълнени от находки, съхранявани във фондовете на РАМ – Пловдив, в това число и такива от колекция “Ватеви".

Основен акцент в изложбата са тринадесетте златни съда от Вълчитрънското съкровище, което е открито през 1924 г. край плевенското село Вълчитрън. Местни жители случайно попаднали на предметите. Съкровището е датирано от XIV-XIII век пр. н. е. или от края на бронзовата епоха.

Най-впечатляващ от целия комплект е триделен ритуален съд.

Изложбата се открива на 25 юли, вторник, и ще остане в музея до края на ноември, каза доц. д-р Костадин Кисьов.