Оригинални ръкописи от шедьоврите на Йордан Йовков, негово писмо до Елин Пелин и първото издание на Яворова пиеса гостуват във Велико Търново. Уникалните реликви са част от експозиция с домакин Изложбени зали "Рафаел Михайлов“, предаде кореспондент на "Фокус“. Организатор на събитието, което е част от културния календар на старата столица, е Сдружение "Пътуващо пространство“.

В "Три театрални изложби“ жителите и гостите на града ще могат да видят оригиналите на пиесите "Албена“ и "Боряна“.

Всъщност експозицията представя "История на българския театър в периода до 1944 година“ и "История на българския театър след 1944 година“. Има и трета секция, която е озаглавена "85 години от рождението на Милен Колев“.

Сред уникалните издания са още първият вариант на пиесата "В полите на Витоша“ от Яворов, стари театрални програми, покани, плакати и афиши, и други. Любопитна част представляват писмата от почитателки, които е получавал обичаният актьор Милен Колев.

Идеята за събитието е на Горица Радева, а в екипа, реализирал проекта, участват театроведът Емилия Илиева, актьорът Кольо Стайков и авторът на дизайна Красимира Друмева.

"Цитатът "Който не познава миналото си, няма бъдеще“ е много разпространен. Много се говори за историята на страната, на света, на човечеството. Изследва се и историята на изкуството. Историята на нашия, български театър, остава като че ли в страни от разговорите“, казва Горица Радева, председател на Сдружение "Пътуващо пространство“.

Официалното откриване на "Три театрални изложби“ е тази вечер – от 17:30 часа в ИЗ "Рафаел Михайлов“. Всеки, който иска да се потопи в историята на театралното изкуство у нас, може да го направи до 2 ноември.