Едно от най-ценните художествени произведения, свързани с историята на столицата – проектът на герб на София - ще бъде изложен на 17 септември в еблематичната сграда на Централни хали. На сутеренния етаж в обособеното пространство за култура и археология всички жители и гости на столицата ще могат безплатно да видят оригиналната скица за герб на София, дело на художника Харалампи Тачев. 

Скицата е част от постоянната експозиция на Регионален исторически музей – София и за първи път напуска музея, за да гостува в Централни хали. По повод 17 септември, Деня на София, като един от символите на столицата Централни хали ще са домакин на поредица от събития– разкази и беседи за града, изложба, вдъхновена от културното наследство на София, незабравими преживявания, автентични родни вкусове и уникални реликви.

Празничната програма започва на 11 септември в 19 часа, с историческата беседа "Първите в София“, водена от Виктор Топалов от Бохемска София. Той ще разкаже повече за хората, местата и събитията, останали в историята като "първи“ в столицата след Освобождението. По време на събитието участниците ще научат любопитни факти и истории за първия трамвай, първото европейско кафене, първата театрална сграда, първия дом на Народното събрание, първия кмет, първата болница, първото училище, първия градоустройствен план, първата електрическа крушка, първият телефон и други.