Оригинална пушка, притежание на Георги Бенковски, е част от изложба, подредена в Етнографски музей на открито "Етър“, предаде кореспондент на "Фокус“. За пета поредна година културното пространство представя интересна изложба, свързана с национално-освободителните движения в България и Руско-турската освободителна война. Инициативата започва през 2019-а и през годините представя различни личности, борили се за свободата на България. Този път тя е посветена на великия революционер Георги Бенковски. Любопитен факт е, че една от емблематичните къщи на Етъра е къщата на един от опълченците от Габрово – Петър Саков. Това е прочутата синя къща.

"Тя е особено атрактивна, най-голямата, синя на външен вид. А Петър Саков е участвал в конната сотня по време на Руско-турската освободителна война, след това в Сръбско-българската война и след това се занимава малко с търговска дейност, има четири деца. Идеята ни беше да каним различни културни ценности от други музеи, които трудно биха били забелязани в големи експозиции“, разказва Ваня Донева – зам.-директор на Етнографски музей на открито "Етър“.

Така в Етъра гостуват първото издание на "Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов, револвера на Райна Княгиня, евангелие, което е подарено от рурската армия и е притежание на музея в Омуртаг. През тази година посетителите могат да видят експонати, свързани с Георги Бенковски.

 "Пушката, която е била в ръцете на Гавраил Хлътев, който в последствие е наречен Георги Бенковски. Интересно е, че с този тип пушки е въоръжена османската армия по онова време. Тя е модел 1866 година. Запазена е след смъртта на Бенковски в Тетевен от негов четник“, обяснява още Донева.

Изложбата представя и три оригинални документа, два от които разказват за живота на Гавраил Хлътев, преди революционната дейности и преди да се превърне в Георги Бенковски.

"Занимава се с абаджийство и това го изпраща на различни точки в границите на Османската империя, като търгува предимно в Мала Азия, а за тази цел взима заеми, понякога изпада във финансови затруднения. Двата документа, които са експонирани във витрината, показват тези моменти от 60-те години 16 век.  Третият документ е едно възвание, подписано вече за разлика от другите два, които са с подписа на Гавраил Хлътев, то е подписано Г. Бенковски и всъщност призовава своите съмишленици да се включат във въоръженото въстание“, допълва зам.-директорът на музея.

В Етъра канят всички, които ще отбележат Националния празник в региона, да разгледат и тяхната изложба. Тя ще остане в музея до 5-ти март.

Всички, които отиват традиционно на 3-ти март, музят ги кани