Изложба, посветена на 116-годишнината от обявяването на Независимостта на България, подредиха в Регионалната библиотека “Петко Р. Славейков" във Велико Търново. Експозицията е съставена от екипа на културната институция, като все един посетител може да я разгледа в горното фоайе на Централната сграда, предаде кореспондент на “Фокус".

В нея са включени различни книги, посветени на обявяването на Независимостта. Интерес представлява Държавен вестник от 1908 година, където е публикуван Манифеста, който княз Фердинанд прочита в църквата "Св. 40 мъченици".

Сред експонатите има и много снимки от фонда на библиотеката, които показват тържествата от 22 септември 1908 година. Изложбата включва и дипляни, изготвени от Регионалната библиотека по повод годишнини от обявяване на Независимостта.

Посетителите могат да видят още юбилейни вестници, сред които "Независимост" от 2003 година; "Българската независимост: 100 години от обявяването на Независимостта на България" от 2008 година; "Независима България" от 2008 година.