Организират четиридневен еколагер Езерец, който започва утре - 24 август и ще продължи до края на седмицата, предаде репортер на "Фокус". Това ще бъде първата смяна. Следващата започва на 31 август, отново 4 дни. 

Еколагерът е организиран от Сдружение “Обществен център за околна среда и устойчиво развитие". То провежда ежегодни палаткови еколагери. Намира се в шабленското село Езерец, на 6 км от морския град, по посока Дуранкулак.

Екоцентърът е изграден изцяло от природни материали – дърво, слама и глина. Има дървена беседка за хранене, лятна кухня, слънчева баня (за отоплението й се използва изцяло слънчева енергия) и компостна тоалетна. Строителството им е извършено от доброволци, които всяко лято посещават мястото. 

По време на лагера се провеждат различни "работилници“ по строителство с природни материали, готвене по метода "Бавна храна“, наблюдение на биоразнообразието в района и други интересни природосъобразни занимания.

Еколагерът е възможност ентусиастите да сменят ежедневния ритъм на живот, да научат как да използват слънчевата енергия, да опознаят природата на Северното ни Черноморие, гостоприемството на добруджанските села, морската гастрономия и дивия плаж на Езерец. 

Заявка за участие може да се попълни тук. Настаняването в лагера е на палатки. Желаещите могат да използват своя или да заявят от наличните в лагера. В палатките се настаняват до двама души. Всеки участник си осигурява сам спален чувал. Храненето е три пъти на ден с приготвена на място храна с местни продукти.

Транспортът до лагера е за сметка на участника. Участници под 18 години се допускат с придружител (родител). Капацитетът на една смяна е 15 души. 

Еколагерът се организира с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for development (Действията на европейските граждани в областта на климата допринасят за развитието).

Жулиета НИКОЛОВА