Зелени Дни Езерец 2023 организират тази събота на 22 юли, предаде репортер на "Фокус". На плаж Езерец при Бункера край шабленското морско село в 9:30 ч. ще има "Спортбезотпадък", както сами са формулирали организаторите събитието - падълборд и съб състезание. Стартът за възрастни е в 10:00 ч., за деца и възрастни - час по-късно. Награждаването е в 11:30 ч. Право на участие обаче имат всички желаещи, събрали 2 кг отпадък - пластмаса. 

От 16:00 до 19:00 ч. в парка на селското читалище ще има работилница за изработване на чадър от пластмасови бутилки - PLACEMAKING "Сянката на пластмасата". По-късно ще има дискусии, презетации и ролева игра. Участват Центърът за защита на природата и животните в Добрич с представител неговия директор Християн Христов. Той ще представи влиянието на гражданската инициативност за развитието на района и работа с доброволци.

Сдружение за развитие на туризма в региона на Тутракан е другият участник с представител Кристиян Якимов. Тема е местното икономическо развитие и природни и исторически забележителности (представяне на проект "Дивият Дунав").

Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН е третият участник, а темата - "Природа, развитие и местни общности: Какво научихме в Езерец". 

В парка на читалище "Отец Паисий - 1901" в 16:00 ч. ще заработи Арт битак базар. 20:00 ч. е началото на DJ PARTY.

Жулиета НИКОЛОВА