Селата Ореш и Вардим, както и Свищов са част от спирките на веломаратона Дунав Ултра през 2024-а, предаде кореспондент на "Фокус“. Сред акцентите през тази година са още творчеството на художника проф. Марин Върбанов, Съкровището от Букьовци, "Бялата лястовица“ на Йовков и Природен парк "Персина“. Изброените са новите предложения, част от туристическия поход с колелета.

И през 2024-а, както и в годините досега, организаторите на 740-километровият веломаратон по поречието на Дунав направиха списък на 100-те забележителности, които дефинират идентичността на маршрута.

"Изборът на обектите в селекцията се определя от възможностите те да се преживеят чрез пълната палитра сетива – визия, вкус, аромат както и на база духовни потребности, естетика, познание и култура“, обясняват инициаторите.

За десетина години спортната проява се утвърди като колоездачно преживяване номер 1 в България. През 2024 маршрутът ще премине през три населени места в област Велико Търново – селата Ореш и Вардим, както и град Свищов.

В част от 100-те  Дунав Ултра забележителности попадат природен парк "Персина“ – Никопол-Белене-Свищов, Часовниковата кула, гр. Свищов, Къща-музей "Алеко Константинов“, гр. Свищов,  църква "Света Троица“, гр. Свищов (арх. Кольо Фичето), античен римски град Нове.