Опитните полета в детските градини в Димитровград вече са факт. Ето от такива малки зрънца като тази царевица се надяват, че тук в тези градинки ще могат да берат зеленчуци, билки и подправки, всичко, което е успяло да просъществува месеци наред. Всеки ден те ще се грижат за своите насаждения. а по този начин според учителките им, според Община Димитровград, които са инициатори, ще се доближат максимално до природата.

От малкото зрънце до голямото растение - пътят на зеленчуците до трапезата ни вече няма е непознат за стотици деца от Димитровград, които нямат баби и дядовци на село, за да им го покажат. А децата са впечатлени и от малките семена, и от работата в градината.

Макар и малка, в градината в двора на детското заведение има поне десет вида зеленчуци и подправки. Учителите пък са убедени, че работата в опитното поле няма да свърши със засаждането.

"Всички се радваме, че връщаме децата към природата, това за тях е обучение чрез действие, което те много харесват, те не харесват статичните занимания. Ще наблюдават плодовете, ще се радват след това на вкуса им, работата в земята е хубава и за възрастни, и за деца, няма да им омръзне", разказва учителят Нина Йотова пред NOVA. Родителите на децата също подкрепят инициативата и дори я продължават вкъщи.

"Дори и да нямат възможност, нямат баби и дядовци по селата, има родители, които се опитавт да продължат това, което правим. това е нашата работа", споделя директорът на детска градина "Слънце" Веска Гочева.