Оперните певици Галина Великова и Силвия Ангелова гостуват на родна сцена в Добрич с коледен концерт, предаде кореспондент на Радио "Фокус" – Варна. Музикалната кариера на Галина Великова е започнала с изявите ѝ с хора на Маестро Захари Медникаров в добруджанския град.

"Бих казала, че този хор ми е дал много и най-вече Г-жа Елвира Пастърмаджиева, защото благодарение на нея аз съм това, което съм в момента. Всички тези концерти, които тя прави, ми носят опита, за да градя моята кариера по-нагоре и да добивам самоувереност в това, което правя“, сподели оперната певица. Тя допълни, че всяка една роля в операта е любима за нея, защото носи несравнимо изживяване.

"Винаги съм казвала, че едно е да пееш на концерт, наистина прекрасно е. Но когато излезеш на сцената облечен с костюма, играещ мизансцена, друго е. Просто магията там е съвсем различна. Затова не мога да определя, че дадена роля ми е любима. Всяко едно нещо, което съм изпълнявала, съм го правила с много любов. Надявам се, че се е виждало и публиката го е оценила“, каза Галина Великова.

В почти всички концерти на Смесен хор "Добруджански звуци“ е солист и участва в различни културни програми на Община град Добрич.

Галина Великова и Силвия Ангелова от дълги години са солисти на Държавна опера - Варна, но винаги при възможност пеят на добричка сцена и талантът им докосва сърцата на публиката. За своята творческа работа в морската столица Силвия Ангелова споделя: "За мен е голяма чест и удоволствие да работят в Музикалния театър във Варна. Смея да твърдя, че там имаме един от най-богатите репертоари, като се започне от мюзикъли, оперети и стигнем оперните заглавия. Разполагаме с целия потенциал от солисти, хор, оркестър, изключителни музиканти, и гостуващи диригенти“. Няколко са специализациите й в Италия - в академия "Санта Чечилия“, в Културния институт "Борис Христов“ в Рим. В "Опера Студио“ се подготвя при Рената Скотто, Анна Ванди и проф. Чезаре Скартон, Мирела Паруто и Антонио Боае. През 2012 г. е избрана сред 450 кандидати от Маестро Алберто Дзеда да участва в "Академия Росиниана“ в Росини Опера Фестивал.

С богат репертоар Силвия Ангелова е често канена в родината на операта - Италия, да участва в големи оперни спектакли. За докосването й до италианската култура тя споделя: "На първо място усъвършенствах италианския език. От музикална гледна точка се докоснах до артисти, като Рената Скотто в "Опера Студио“, в "Санта Чечилия“ водеше курс. Това те обогатява, срещаш се с други колеги, които са постигнали различно ниво в изявите си. Бориш се да развиваш своята техника вокално, режисьорски. Работила съм с Чезаре Скартон, усъвършенстваш произношение, сценография. Всичко е много комплексно в нашето изкуство. Необходима е много работа, години упорит труд и да имаш късмета да попаднеш на точното място в точния момент. Доволна съм от тези срещи и творческата работа. Това беше много позитивно за моето развитие. Радвам се, че имах възможността да се докосна до такива велики артисти“. Двете оперни певици ще се представят в Коледен концерт с Български камерен оркестър - Добрич под диригентската палка на Иван Янакиев. Концертът е в Огледална зала "Нели Божкова“ от 18,30 ч.

Жулиета НИКОЛОВА