В Деня на народните будители, на официална церемония, състояла се на сцената на Националния музикален театър, бяха връчени годишните награди "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци и агенция "Кантус фирмус“, предаде репортер на "Фокус".

В категория "Педагог“ наградата е за Русалина Мочукова – оперна певица, солистка на Държавната опера в Стара Загора, логопед-музикотерапевт – за изключителния й принос в проекта на Старозагорската опера "Ние сме музиканти", за приобщаване на деца и младежи със специални образователни потребности към музикалното изкуство.

Русалина Мочукова получи лично наградата и се обърна развълнувано към публиката и организаторите на събитието. "Благодаря на "Кантус Фирмус" и на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България за високото отличие. За нас от Държавна опера-Стара Загора проектът "Ние сме музиканти" е мисия! Благодаря за сърцатата подкрепа на Огнян Драганов и на целия екип на Операта.Такива проекти се реализират само в няколко театъра в света и Държавна опера-Стара Загора е един от тях. Посвещавам тази награда на всички прекрасни деца от "Ние сме Музиканти" и на целия невероятен екип на Държавна опера-Стара Загора! Изкуството има силата да променя животи, няма нищо по-истинско от това да подадеш ръка, да вдъхнеш надежда и да накараш едно дете да мечтае. Ние го направихме и ще продължим да го правим. Честит празник!", каза Мочукова.