Днес и утре,от 19.00 часа, на сцената на Старозагорската опера ще блесне впечатляващата постановка на операта "Евгений Онегин" от П. И. Чайковски, предаде репортер на "Фокус". С премиерата на спектакъла, която предизвика възторжените отзиви на публиката и специалистите, бе открито 53-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство миналата година.

Тази вечер в главните роли зрителите ще имат възможността да аплодират Тамара Калинкина – в ролята на Татяна, Валери Турманов – в ролята на Евгений Онегин и Ивайло Йовчев - Ленски. 

Утре вечер победителката в конкурса "Гена Димитрова" 2022 - сопраното Гергана Георгиева ще направи своя дебют в ролята на Татяна, в ролята на Онегин зрителите ще видят Йосиф Славов, Николай Моцов ще бъде Ленски. В ролите на Олга и княз Гремин и в двете вечери ще се представят Даниела Дякова и Ивайло Джуров. Спектаклите ще дирижира маестро Ивайло Кринчев, хормайстор - Младен Станев, режисьор на постановката е Славчо Николов, а автор на сценичния дизайн и костюмите е Гендони. Участват още: солистите Тереза Бракалова /Филипевна/, Добринка Койнова /Ларина/, Стоян Буюклиев /Трике/, Живко Добрев /Зарецки/, Костадин Якшев /Гильо/, оркестър, хор, балет на Държавна опера-Стара Загора.

Гергана Георгиева е родена в гр София. През 2012 г. завършва с бакалавърска степен  НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа по оперно пеене на проф. Мила Дюлгерова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов. През 2013г. защитава и магистърска степен. След завършване на Академията, неин вокален педагог става прочутото българско мецосопрано Христина Ангелакова. Участва в майсторските класове на: Анна Томова-Синтова, Фиоренца Косото, Бруна Балиони, Красимира Стоянова, Александрина Пендачанска, Стефка Евстатиева и Орлин Анастасов. Носител е на Първа награда на  Четвъртия международен конкурс за млади оперни певци "Гена Димитрова" в гр.Плевен, получава и Специалната награда на Държавна опера-Варна за дебют в спектакъл. Печели Първа награда на ХIII международен конкурс "Франц Шуберт" в гр.Русе. Лауреат е на Международните конкурси "New Opera Talent" в гр.Риети (Италия) и на Първия  национален конкурс с международно участие "Стоян Попов" в гр. Бургас, на който получава специалната награда на Старозагорската опера – дебют в премиерния спектакъл на операта "Евгений Онегин". През септември 2021 г. става стипендиант към Академия "Санта Чечилия" и завършва обучението си в Академията "Борис Христов" в Рим с преподаватели Орлин Анастасов, Бойко Цветанов, Александрина Пендачанска, Дарина Такова, Мариана Пенчева, Алесандро д'Агостини и Роберто Скандиуци. На 9 ноември 2021 прави своя дебют на сцената на Държавна опера-Варна в ролята на Леонора от операта "Трубадур" на Джузепе Верди. На 15 юни 2023 г. в Зала 1 на НДК, дебютира в ролята на Донна Елвира от операта "Дон Жуан"  от  В. А Моцарт в премиерната постановка на МДТ "К.Кисимов“ гр. Велико Търново.

През 2022 година младата певица Гергана Георгиева е финалист в Първия национален конкурс с международно участие "Стоян Попов"-Бургас. Тогава в журито е и директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов, който и дава Специалната награда на Старозагорската опера – дебют в ролята на Татяна в премиерните спектакли на операта "Евгений Онегин". Гергана Георгиева участва в пълния репетиционен период на премиерното заглавие и на 24 февруари предстои най-после да направи своя сценичен дебют в любимата роля на Татяна, която през годините й се "изплъзва"  многократно. Но певицата приема всичко с плюсов знак, защото добре знае, че има роли, за които е необходима не само вокална, но и творческа зрялост.

"Огромно вълнение изпитвам за предстоящия си дебют в ролята на Татяна от операта "Евгений Онегин". Благодарна съм на ръководството на Държавна опера-Стара Загора и на господин Огнян Драганов за тази предоставена възможност. За първи път прочетох писмото на Татяна в седми клас в часа по руски език, а след това в първи курс в Националната музикална академия,"Проф. Панчо Владигеров", отново в час по руски език. Още тогава в мен се зароди желание да опозная цялостния образ на героинята на  Пушкин и когато в четвърти курс преподавателят ни по актьорско майсторство Маестро Пламен Карталов поиска от нас да научим цяла партия от опера, знаех какво ще избера - Татяна от операта "Евгений Онегин". Докосвайки се до романа на великия поет Пушкин и паралелно с това изучавайки сложността в драматургията  и стила на тази разкошна музика на Чайковски, завинаги се влюбих в образа на тази девойка, която макар в началото да е съвсем обикновено селско момиче, носи у себе си богата, чиста и искрена душа и остава вярна на себе си и на своя морал, дори с цената на собственото си щастие и любов.

През 2016г. имах  шанса да участвам в репетиционния период и подготовката за премиерата на операта "Евгений Онегин" в Софийската опера и балет, където вокален педагог беше Лариса Георгиева и режисьор Вера Петрова. Научих много от този период и успях да добия по-дълбока представа за образа на Татяна. Опознах я и я почувствах още по-близка до себе си и когато през 2022г. бях удостоена със специалната награда за дебют в тази роля на сцената на Държавна опера-Стара Загора, усетих щастието, че най-накрая ще се сбъдне една моя дългоочаквана мечта.

Благодарна съм за срещите си с операта "Евгений Онегин" през годините, защото по този начин имах добра подготовка за работа с тези изключителни професионалисти в лицата на режисьора Славчо Николов и диригента Маестро Ивайло Кринчев. За първи път работя със Славчо Николов и много харесвам неговия подход към артиста. Познавайки добре драматургията на произведението, той ни даваше основни насоки, по които да се водим в изграждането на образите, но ни оставяше свободни да претворяваме героите, като дадем от себе си нюанс от нашата душевност, стига да не вреди на цялостната идея. С Маестро Кринчев съм работила в Академията и бях много щастлива, че ще музицираме заедно в това сложно заглавие. Той, като строг застъпник на стила на Чайковски, изискваше от нас максимално приближаване до стила, водене на линията в музиката, до извеждане на текста с най-точната палитра и емоция в гласа. Целият репетиционен процес беше истинско удоволствие за мен. Да пея заедно с изключително талантливите певци на Старозагорската опера, за мен е незаменим опит, сред тях срещнах истински приятели. Затова с огромно нетърпение очаквам и финалните репетиции, когато отново заедно с тези големи артисти и творци  ще се потопим в това вечно изкуство. Да ни е на добър час на спектаклите на 23 и 24 февруари! Каня всички зрители от сърце!", споделя Гергана Георгиева броени дни преди своя мечтан дебют в ролята на Татяна.