Есенно-зимния период вече настъпва и за шофьорите това може да е време на големи рискове. Особено опасна е срещата с животни на пътя. От сектор "Пътна полиция“ към Областна дирекция на МВР – Кюстендил посочиха за "Фокус", че от началото на годината в региона са възникнали 23 пътнотранспортни произшествия от този тип. "Отбелязвам, че тук не става въпрос само за катастрофи с коне. За района на Кюстендил имаме блъснати две сърни и две диви прасета. На територията на Дупница имаме 6 пътнотранспортни произшествия с кучета“, коментира пред медията Радослав Боюклийски, началник на сектора. Той посочи, че за всички произшествия са изготвени анализи и сигнални писма, изпратени до стопаните на съответните пътища. Проведена е и работна среща между институциите по темата.

В тази връзка Община Кюстендил е започнала изграждането на електропастир покрай пътя Кюстендил – село Ябълково, от едната страна, а от другата страна Областно пътно управление – Кюстендил ще монтира еластична ограда.   

Експертите съветват, за да се предотвратят катастрофи, шофьорите трябва да бъдат внимателни и да следват няколко правила. Първото и най-важно правило когато видят животно на пътя е да не светят с далечните светлини, защото те могат да осветят животните и да ги накарат да замръзнат на място. Шофьорите трябва да превключат на късите светлини и да намалят скоростта си, когато видят животни на пътя. Ако животните не се отдалечат, трябва да използват клаксона, за да ги прогонят. Ако не може да се избегне сблъсък, е необходимо да се направи пълно и остро спиране и да се държи здраво волана.  

Специалистите призовават за шофиране с повишено внимание през есенно-зимния сезон.