Октомври предлага разнообразие от културни събития в Кюстендил. Това каза в интервю за "Фокус“ Дима Укалска, началник на отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. Октомври е месец на контрастите – с първите студени есенни дни и с последното слънце на циганското лято. Той е и месецът, в който голяма част от културните прояви се преместват от атрактивните открити сцени в залите на културните институти.

"Театърът отваря вратите с близо пет представления. Музеят се включва, Художествената галерия подготвя своите изложби и концерти“, каза Дима Укалска. Днес се откриват изложбите "Приятели“ и "Мозайка“ в храма на Майстора. Тази седмица ще бъде представена книгата на Красимир Майски – "Етюди за един пръст“. Домакин е читалище "Братство“. Общинският драматичен театър ще представи гостуващата постановка "Антигона“ по Жан Ануи, а Регионалният исторически музей организира представянето на книгата на главен асистент д-р Светозар Ангелов и главен асистент д-р Явор Митов – "Църквата Свети Архангел Михаил край село Горановци – Кюстендилско“. Читалище "Братство“ ще представи концерта "Песента е поезия, поезията – песен“.

До края на месец октомври предстоят още много културни прояви. Сред тях са изложби, пленери, музейни работилници, театрални спектакли, младежко изложение и концерти. Ще бъдат отбелязани 137 години от рождението на Никола Атанасов и 111 години от създаването на първата българска симфония.

Венцеслав ИЛЧЕВ