Окръжна прокуратура – Смолян, наблюдава досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка /договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“, гр. Смолян/ - престъпление по чл. 220 ал.1 от Наказателния кодекс. Разследването е започнало след анализ на фактите от получен доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Пловдив.

Досъдебното производство е образувано на 26.09.2024 г. Разследването по същото е възложено на разследващ инспектор при Комисия за противодействие на корупцията, като в момента е в начален етап. От страна на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Смолян са дадени указания по хода на досъдебното производство и предстои да бъдат разпитани свидетели, събрани относими писмени доказателства и назначени експертизи. Към момента по делото няма лица, привлечени като обвиняеми.

Припомняме, че Окръжна прокуратура - Пловдив внесе искане в съда за задържане на обвиняем за присвояване на пари, собственост на "Театрално-музикален и филхармоничен център“ в Разград, повдигнати са обвинения и за пране на пари

Днес, 1 октомври 2024 г., Окръжна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение спрямо П.П., на 40 г. Той е привлечен като обвиняем за това, че през месец септември 2024 г. в гр. Разград, при условията на продължавано престъпление, в съучастие като помагач на Л.М., последният като извършител, умишлено е улеснил Л.М. в качеството му на длъжностно лице да присвои чужди пари в размер на 937 889 лева, собственост на държавно предприятие  "Театрално-музикален и филхармоничен център“ /ТМФЦ/, гр. Разград, връчени в това му качество и поверени му да ги пази и управлява – престъпление по чл. 203  ал. 1 вр. чл. 201 ал. 1 вр. чл. 26  ал. 1 вр. чл. 20 ал. 4 от Наказателния кодекс. За това престъпление законодателят е предвидил наказание "лишаване от свобода“  от 10 до 20 години.

На 27 септември 2024 г. са извършени претърсвания в ТМФЦ, гр. Разград, както и в Родопския драматичен театър, гр. Смолян, иззети са счетоводни документи и множество компютърни системи. Извършено е претърсване и на адреса в гр. Смолян, посочен като адрес на управление на дружеството на обвиняемия П.П., обслужващо театрите в гр. Разград и гр. Смолян.