Състав на Окръжен съд – Шумен, с председател съдия Нели Батанова потвърди като правилни, законосъобразни и обосновани определения на Районен съд – Велики Преслав, с които е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража“ по отношение на две лица. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд.

Те са привлечени като обвиняеми на 13.12.2021г. по досъдебно производство на РУ- Велики Преслав за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, 4 и 5 от НК, във връзка с ал. 1 и чл. 20, ал. 2 от НК, именно с цел да набави за себе си или другиго имотна облага противозаконно подпомогнал чужденци да преминат незаконно границата на Република България, като деянието е извършено чрез използване на МПС и по отношение на повече от едно лице, както и на лице, ненавършило 16 години. Това престъпление съгласно НК е тежко умишлено престъпление с оглед предвидената наказателна санкция за същото, а именно лишаване от свобода от една до шест години и глоба във висок размер.

Въззивната инстанция приема, че са налице изискуемите от закона предпоставки за налагане на най-тежката мярка. Извода за обосновано предположение, че тези две лица са извършили престъплението, за което са привлечени като обвиняеми, според съдебния състав намира опора в събраните до момента доказателства по делото относно деятелността на лицата, данни за предходни присъди, тежката наказуемост на деянието.

Именно с оглед на това, Окръжния съд – Шумен обоснова опасността лицата да се укрият или да извършат други престъпления.

Определенията на Окръжния съд са окончателни и не подлежат на обжалване.