Окончателно ликвидират съществуването на "Инсинератор Пловдив", разбра "Фокус". На последната сесия за това лято - 2 август, съветниците ще разглеждат финализиране на процедурата. Без да е работил и един ден общинското дружество приключва своята дейност, като все пак с наличните средства са изплатени 277 000 лева задължения към НАП, община Пловдив за данък сгради и ТБО, заем, осигуровки, задължения към персонала и доставчици.

Миналата година на 19 октомври е вписана ликвидацията в Търговския регистър и сега трябва окончателно да се приключи, като вече е предадена цялата документация на Държавния архив. В банковата сметка на дружеството има над 7 700 лева, които ще бъдат върнати на Община Пловдив, след което “Инсинератор" - Пловдив ЕООД окончателно ще престане да съществува.

Той беше създаде преди повече от 15 години по време на управлението на Иван Чомаков, като идеята беше да се използва за изгаряне на болнични отпадъци. През 2007 г. правителството на Швейцария дарява и доставя техническото оборудване на стойност 7 милиона лева. Община Пловдив пък дава 9 милиона за изграждането на инсинератора, като част от тях получава от държавния бюджет. Така, преди повече от 10 години, чисто новата сграда е построена, а дареното от Швейцария оборудване е складирано вътре. 

През годините имаше план за теглене на кредит в размер на 6,2 млн. лв. за оздравяване на дружеството, както и да даването му на концесия, то нито едно от двете намерения не се реализира на практика.

Така без да функционира и един ден дружеството няма да съществува повече дори и на хартия.