Върховният административен съд остави в сила решение № 83 от 08.02.2023г. по административно дело № 938/2022г. на Административен съд-Хасково, което касае неизпълнение на предписание за рекултивация на две депа за производствени отпадъци от ТЕЦ "Марица 3“. Това са сгуроотвали "Горен бюк“ и "Галдушки ливади“, които се намират съответно в землището на Димитровград и на с.Черногорово, община Димитровград, местност "Янева кюприя“. Това съобщиха от съда.

Административно дело № 3620 от 2023 г. е образувано пред ВАС по касационна жалба на ТЕЦ "Марица 3“.

Върховните магистрати приемат, че решението е правилно и първоинстанционният съд е обсъдил всички относими към спора доказателства, надлежно и аргументирано е анализирал всички факти от значение за спорното право и е направил верни изводи. Решението е постановено в съответствие с точното тълкуване и прилагане на материалния закон и като законосъобразно и обосновано следва да бъде потвърдено.

На ТЕЦ "Марица 3“ е указано в рамките на 12 месеца след преудстановяване на експлоатацията, да извърши техническата рекултивация, в това число демонтаж на изградените постоянни съоръжения (съществуващи тръбопроводи) на всеки един от двете депа. На 22.07.2022 г. длъжностни лица от Регионална инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково, са извършили планова проверка на депата и са направили констатации (констативен протокол № 991/22.07.2022 г.), че техническата рекултивация на двете секции не е извършена. Констативният протокол е подписан от проверяващия екип и от присъствалия представител на дружеството – еколог в "ТЕЦ Марица 3" АД. Последният не е изложил възражения във връзка с констатациите. Въз основа на установеното при проверката директорът на РИОСВ – Хасково е издал оспореното Предписание № 97/25.07.2022г., с което е указал на ТЕЦ "Марица 3" АД гр. Димитровград в срок до 30.09.2022 г. да завърши дейностите по техническа рекултивация на двете депа за производствени отпадъци.

Решенето на ВАС не подлежи на обжалване.