Старопрестолна професионална гимназия по икономика във Велико Търново ще носи името на видния икономист д-р Петър Аладжов. Това гласи заповед РД-14-5/10.03.2022 г. на Министерството на образованието и науката, съобщиха от пресцентъра на учебното заведение. Училището ще се именува официално на д-р Аладжов от началото на новата учебна година - 15.09.2022 г.

Припомняме, че великотърновецът д-р Аладжов е бележит финансист, икономист, общественик, благодеятел и е сред основателите на Ротари клуб - Велико Търново през 1938 г. Предложението той да стане патрон на гимназията, която е завършил, беше направено именно от Ротари клуба в старата столица и получи подкрепа от много общественици, историци, представители на академичната общност и др.

Своето съгласие дадоха и членовете на педагогическия съвет на гимназията.

Великотърновецът д-р Петър Аладжов е възпитаник на един от първите випуски на гимназията, блестящ банкер и финансист, ръководител на международна търговски компания, върховен комисар на Комисариата на военновременното стопанство, дарител и благодеятел, почетен гражданин на Велико Търново.