Община Велико Търново работи по разширяването на гробищния парк на старата столица. Веднага, след като дейностите приключат, ще бъде изцяло изграден и западния тротоар по улица “Беляковско шосе", която води към мястото за възпоменания. Това обобщи  в отговор на питане на Александра Тодорова - общински съветник от групата на “Възраждане" в ОбС - Велико Търново кметът Даниел  Панов по време на днешната редовна сесия. Тя пожела да знае дали и кога участъкът ще бъде обезопасен за пешеходци, предаде кореспондент на "Фокус"

Въпросът идва месец, след като именно на улица “Беляковско шосе" при катастрофа загина възрастна жена.

“Общинският път Велико Търново - село Беляковец в урбанизираната територия на Велико Търново съвпада с улица “Блековско шосе", като границата на урбанизираната територия на града е до гробищния парк. Към настоящия момент е на лице инфраструктура за пешеходци на улица “Беляковско шосе", като източния тротоар от кръстовището с бул. “България" е изграден, като в някои участъци е основно ремонтиран през 2023-а. Западният тротоар на улица “Беляковско шосе" е частично изграден от бул. “България" до ул."Димитър Буйнозов" в посока гробищния парк. В момента се изгражда нов парцел на гробищния парк, който е в посока “Беляковско шосе" - в края на парка. Там се предвижда след това да бъде изградена тротоарна настилка, за да може да се влиза в гробищния парк и да се излиза от централния му портал. След като бъде приет новия парцел, след като се завърши с оградата и проекта, тогава ще се направят подстъпите към гробищния парк", обясни кметът Панов.

Общината е изготвила и актуализация на Плана за безопасност и организация на движението в района, който е изпратен за съгласуване с ОД на МВР. Веднага, след като бъде одобрен, ще влезе в сила с монтиране на нови знаци, нови пешеходни пътеки и нова маркировка.