В периода от 9 май до 27 юни 690 деца преминаха безплатни профилактични прегледи от дентален лекар по иновативната Общинска програма "Моите зъбки – здрави и бели“. Целта на кампанията е превенция и профилактика на кариеса на деца от 1 до 3 г., посещаващи детска ясла на територията на община Русе. През 2023 г. програмата бе отличена като иновативна и добра практика на конкурса за добри практики в категория "Социална отговорност“ на Института по публична администрация, съобщиха от общината. 

Прегледите по програмата се осъществиха от дентален лекар и с еднократни дентални огледала, осигурени от Община Русе. Самите прегледи се проведоха под формата на игра със специалните играчки "Хипо“ и "Пинко“, които общината закупи за всяка детска ясла за целите на кампанията. Децата получиха и подарък четка и паста за зъби, безвъзмездно предоставени от спонсор.

Резултатите показват, че от прегледаните 690 деца на възраст между 1 г. и 3 г. проблеми с денталното здраве имат 425 деца - над 60% от участниците. Най-често срещаният проблем при децата е влошена зъбна хигиена – обилна плака при централните и латерални резци и проксимални кариеси на моларите при децата над 2-годишна възраст. При 64 от деца се наблюдаваха предкариозни петна, оцветявания по зъбите и/или кариеси. При прегледите бяха диагностицирани и деца с възпалени венци. Родителите на децата с регистриран проблем получиха писмени препоръки за последващо лечение и насоки за поддържане на добра орална хигиена, а на медицинските сестри, педагози и директори на детски ясли бяха дадени методически насоки и демонстрация за правилната зъбна хигиена на временното съзъбие. Фокусът на програмата през 2024 г. бе и върху полезните и вредните храни за детските зъби.

Статистиката показва, че процентът на деца с проблеми на денталното здраве в ранна възраст се запазва висок.

Реализирането на програмата и през следващ период ще осигури възможност да се проследи състоянието на регистрираните с проблеми деца, както и да се обхванат новоприетите в детските ясли.